onsdag, mars 14, 2012

Morotsbröd o städ

Känner mig väldigt belåten idag för allt som behövde fixas är fixat. Detta mycket tack vare att Mollie sovit mycket under dagen :)
Pelle lämna Jamie i skolan så jag bestämde mig för träning vid wii så när Mollie slocknade igen vid halv tio så gav jag mig på det. Bara 30min men ja vart helsvettig o trött ändå så det gjorde nog lite nytta. Hann duscha o börja plocka upp innan vi skulle hämta Jamie fastän Mollie vaknat. Blev en stund på lekplatsen där vi spela boll o det var då Mollie somna till ordentligt, sen sov den lilla damen i fyra timmar! Detta gjorde så att jag kunde baka bröd med killarna, byta lakan, hänga o vika tvätt, plocka undan och dammsuga lägenheten! Sjukt skönt o få fixat det för vissa dagar sover damen endast i famnen o det gör det betydligt svårare o göra sådana här saker.

Dagens bakverk, Morotsbröd.

Mitt recept på detta blev:
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 50 g smör/margarin
  • 5 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 2 dl havregryn
  • 5 rivna morötter
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 10 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt och havregryn. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.



Inga kommentarer: