torsdag, oktober 27, 2011

Reflektioner över skolan här...

Ju mer jag lär mig om de brittiska skolsystemet, ju mindre gillar jag det. MEN, jag märker att Jamie lär sig massor! Han kan inte språket men ändå lär han sig siffror och bokstäver. Nya ord kommer varje dag. Jag skulle tro att alla andra barn har de betydligt lättare än Jamie eftersom dem redan kan ordet Arrow o därför bara behöver lära sig att det börjar på A o inte både lära sig ett nytt ord på engelska OCH koppla det till A.
Men jag ogillar att så mycket ansvar läggs på en 4åring. Man är visst väldigt skyddad i Sverige, för som 4åring så går du på dagis och fröknarna ser till att du går på toa när du behöver, dem ser till att du äter det du behöver o har dem kläderna på dig som krävs efter väder.
Idag kommer Jamie hem jättekissenödig för han vågar inte gå på toa i skolan :( Inte första gången heller o vi har talat med fröken men eftersom hon är ensam emd 18 barn så kan hon inte följa med på toaletten vilket resulterar i att Jamie håller sig alldeles för länge... Och lunch här nere skickas med av föräldrarna men barnen själva för gå o plocka sin lunchväska och blir de fel så är det inget fröken märker. Förra veckan kom Jamie hem med fel lunchväska på torsdagen, då hade han fått fel redan vid lunch o därför inte ätit något då han inte kände igen maten... Pratade med fröken o fick bytt på fredagsmorgon. Fredag eftermiddag kommer han med en annan lunchlåda igen, men de ser jag på skolan o får bytt på plats. Dock har han iaf fått ätit rätt mat då. Men många barn har likadana lådor och även fast de står namn så kan ju inte en 4åring läsa så det hjälper ju inte. Varför kan inte fröken dela ut rätt lunchlåda till rätt barn o övervaka dem så dem äter? Det krävs inte mycket arbete från frökens sida och barnen skulle klara av dagen bättre. Lunchlåde bekymret löste vi genom o sätta på en massa klistermärken på Jamies så han själv kan se om det är rätt, men tycker egentligen att dem bör övervakas tillräckligt mkt för att sånt inte ska behövas...
Kläder är ett kapitel för sig självt, är ju skoluniform här nere o de kan man ju tycka vad man vill om. Men att fröken inte kan se till att regnjackan är på när dem går ut från skolan om det regnar tycker jag är underligt. Att man inte får lov o ha gummistövlar till uniformen fastän det regnar, nej då får man ta med skor till skolan o byta på plats... Att dem överhuvudtaget inte går ut om det regnar för att uniformen då kan bli blöt o förstörd. Tja det är väl bara o göra som i Sverige, se till att alla barn har regnkläder i skolan o så ta på dem det om dem ska ut, dem flesta 4åringar kan ta på sig själv och barn behöver ju frisk luft! Men skolgården har inga lekplatser, gungor eller nåt, bara en stor asfalterad plan... Så tråkigt!
Ja nej så jag tycker nog att mycket är bättre i Sverige, men som sagt, Jamie trivs och jag märker ju hur han utvecklas så mycket måste vara bra i skolan också. Och Jamie har ju inget o jämföra med så för honom är detta helt normalt o inte konstigt.

Inga kommentarer: