lördag, maj 16, 2009

I portugal, längsta inlägget någonsin så ta er tid!

Ojoj här har hänt så enormt mkt, kommer nog inte ihåg hälften fastän jag försökt göra minnesanteckningar inför bloggen. Men trådlöst internet existerar knappt här och att gå till ett internetcafé eller datorerna i lobbyn finns inte på kartan med 2 små barn. Men nu sitter jag här På Pelles 5-stjärniga hotell i Villamoura där han spelar sin pokertournering och dem hade iaf internetkabel upp till rummet :)

Måndag: Packade jag väskor till förbannelse och sen efter dagis blev det en sväng förbi huset och Tobbe för att kolla på det senaste som Ikea misslyckats med... Det har löst sig nu, måste bara köpa nya skåpsdörrar...
Sen bar det av upp till sthlm, var inte uppe förrän vid nio så blev typ sängen på en gång. Jamie hade sovit i bilen så han blev uppe med sin farfar som ändå skulle vara uppe till midnat för o hämta Jamies farmor från en fest. Så Jamie fick åka med o vi fick sova :)

Tisdag: Vi gick upp redan 04.30, tillhör inte vanligheterna precis, eller jo, jag brukar ibland hämta Alex då men så är man ju inte precis vaken. Pelles pappa skjutsade oss till tåget som vi sedan tog till arlanda. Allt gick smärtfritt, antar ungarna var för trötta för att protestera, tur var nog det med föräldrar i form av zoombies.
Incheckning och faktiskt även flygningen gick bra, Jamie var vaken tills frukosten hade intagits sen slocknade han i sitt säte med huvudet i Pelles knä. Frukost med 2 klåfingriga barn på ett flygplan är för övrigt en helt annan historia, shit det är inte lätt! Vi fick äta i skift, först Jamie, sen Pelle o sist Jag. Alex skulle ha allt och Jamie fattade inte att man inte kan hänga på "bordet" eller fälla upp det medan det stod saker på det... Vi klarade oss fantastiskt nog utan någon större olycka :) Sen somnade även en gnällig Alex hos Pelle efter att ha suttit o gnällt hos mig en bra stund. Då kunde jag o Pelle kika på filmen, en film om en familj med golden retriver, hände inget alls i filmen men den var så sorglig i slutet att både jag och Pelle fällde en tår i tanken att även våran egen lilla Nallebjörn kommer att lämna oss en dag... usch o fy!
Vid elva tiden landade vi i portugal o blev tilldelade en shysst lägenhetshotell centralt i nya Albufeira. Vi var minsann väldigt nöjda :)
Både Pelle och jag var sjukt trötta så vi bestämde oss för o laga lite pasta till lunch i lägenheten o försöka oss på en tupplur. Inte lättast att sova middag då ingen av barnen samarbetade... Först bråkade Jamie sjukt mycket och väckte Alex när han väl somnat, efter en rejäl utskällning lugnade sig Jamie o somnade men då satte Alex igång o gnälla. Tror nog iaf att vi alla fick oss en timmes sömn innan Alex satte igång o gallskrika.
Sen blev det duschar och utforskning av Albufeira som jag o pelle redan bott i en gång innan. VI hittade stranden där vi njöt lite av livet, Jamie busade och sedan letade vi upp en restaurang, blev en mexikansk med en lekplats åt barnen vilket var guld värt. Jamie och en holländsk pojke lekte hela tiden :)

Onsdag: Gick ner till stranden efter frukost och hade tänkt äta lunch där också men hittade ingen restaurang som serverade pasta så halvägs till hotellet på "the strip" fick vi oss äntligen vår lunch. Sen sov Jamie lunch i lägenheten, men då hade Alex sovit klart så medan Pelle Jobbade fick jag underhålla lilleman, inte så jättejobbigt egentligen men jag hade ju tänkt mig lite egentid, kanske läsa en bok på balkongen, men tji fick jag... tja fick väl läst lite iaf, han är ju snäll vår lilla kille.
Sen ringde reseledaren och sa att vi var tvugna att byta hotell, vi som var så nöjda... Var bara o Packa ihop alla väskor och se till att få med all skit i en taxi. Och så kom en merca åkande o vi trodde aldrig att vi skulle få plats, men denna till synes ganska lilla bil svalde ta mig fan vår dubbelvagn, 2 resväskor, en stor bag, 2 fulla plastpåsar, en liten bag + en skötväska i bara bagaget! Jag vart himla impad alltså!Det gör inte ens vår volvo, synd att mercor är så sjukt dyra...
Sen anlände vi till nya hotellet där recceptionen inte visste om att vi skulle komma, blev ju lagom nervös över att vi skulle bli sittande här nere utan något hotell alls... men efter ett par samtal till guiderna här nere så löste det sig. I det här hotellet gick även dubbelvagnen in genom hissen vilket var guld värt! På det andra hotellet fick vi plocka ut allt ur vagnen o fälla ihop den för o få in den i hissen... Iaf när vi kom in på rummet i det nya hotellet blev vi alldeles till oss, det var som en riktig lägenhet! Med kök (med diskmaskin och tvättmaskin, fullsize häll...), vardagsrum, sovrum och badrum! Skitfräscht! Vi fick en hörnlägenhet så vi har 2 balkongeer, den ena ut mot poolområdet, från sovrummet. Den andra balkongen går längsmed 2 väggar i vardagsrummet och på ena sidan finns det 2 solstolar. Ja det är ett 4-stjärnigt lgenhetshotell men trodde inte vi skulle bo så extremt bra när vi åkte på sista minuten. Fatta fritidsresor lär förlora pengar på det här! Men bara o tack o ta emot, nackdelen var ju då själva bytet med allt vad det innebar, men i efterhand var det absolut värt det.
Sen blev det uteliv för oss, ja ni vet ett så himla hektiskt uteliv som man kan få med 2 småbarn. Med andra ord knödde vi oss in på en restaurang med våran dubbelvagn för att o så utforskade vi gamla stan, det gjorde vi faktiskt först. Hittade en restaurang nere vid havet, konstigt nog var den helt öde, men så påhoppade som man blev på vägen ner så kanske det inte var konstigt att sista stället på vägen låg öde... Det var mysigt att höra vågorna klucka i takt till våra "nej Jamie, gör inte så, sitt ner..." haha

Torsdag: På morgonen fick vi våran hyrbil o så bar resan iväg till villamoura där Pelles Poker turnering skulle utspelas. Vi körde som omväxling knappt vilse, tja vi hamnade slutligen utanför fel hotell Tivoli, men det var ju inte vårt fel att det fanns två på samma ort?! Ringde Nuno, vår portugisike vän som varit med o organiserat Unibet Open och hittade tillslut honom inne vid Casinot som det var bra skyltat till :) Åt lite lunch med honom och sedan skulle han o Pelle åka iväg med vår hyrbil o köpa massvis med äpplen, dem tog med sig Alex o så skulle Jag o Jamie gå till stranden. Vi får oss en trevlig stund tills Jamie tröttnar och vill gå, tänkte gå på stan men så får han syn på turist "tåget". Yes det står parkerat så fint så vi går o stör chauförren i vad som verkar vara hans lunch o han pratar knappt engelska, vilket är illa när man kör en turistattraktion, alltså typ sightseing i form av ett tåg typ... Jag frågar när och var tåget går o han pekar ner mot stranden o säger 2, så jag frågar om han menar 2 minuter och då nickar han så vi går ner o ställer oss. Jamie tjatar o tjatar o tycker att jag ska gå o hämta tåget åt honom typ. Efter 20min börjar jag innse att han nog inte menade 2 minuter så kollar på klockan och innser att han nog menade klockan två, så vi går o köper en glass, myser o ställer o vid tio i två där mannen hade pekat. Sen kommer tåget åkande och Jamie blir eld o lågor o hoppar på stället och blir hur glad som helst, chauffören plingar med sin klocka o kör sedan bara förbi oss :( Jag trodde jag skulle gå i tusen bitar. Stackars min lilla älskling, jag började nästan gråta för hans skull. Han hade eldat upp sig i över en timma över detta och väntat så duktigt o så åker det bara förbi... Åh det gör ont i mig bara över att tänka tillbaka... Hur förklarar man för en tvåring varför tåget åkte förbi!? Han ropade "tåget, tåget"... lilla älsklingen! Lovade honom att åka tåget nästa gång det kom o gick iväg mot en affär för o tröstköpa nån lite pryl som kunde underhålla honom tills nästa tåg kom. Berättade för affärsinnehavare som förklarar att tåget går ifrån stället där det hade stått parkerat och gav oss den glada nyheten att nästa tåg gick redan 10 minuter senare. Så vi fick åkt tåget till slut, dessutom hann Pelle o Alex komma dit så dem fick åka med. Tror att själva tanken på att åka tåg var roligare än att faktiskt göra det enl Jamie. Men han klagade inte och så fort tåget stannade sa han "mera tåg" men var ju lixom inte extatisk längre då. Vi blev väl båda rätt avdommnade efter besvikelsen efter första tåget skulle jag tro... Sen blev även våra rumpor avdomnade då vi åkte det där jädra tåget hur länge som helst, så nu har vi sett vareda jädra lyxvilla i hela villamoura :D
Sen blev det ett mellanmål med Nuno medan båda barnen sov i vagnen, lugnt o skönt för en gångs skull! Sedan bar det av tillbaka till Albufeira för att äta middag vilken intog nere i gamla stan på nån mysig pub. Alltså det är sjukt mkt britter här o alla ska ha pommes till allt, fotboll ska väsnas i varje hörn där en tv finns, gärna även på uteplatser osv där man inte ska ha tv också... lite trött på det blir man... Jamie vägrade sitta still som vanligt, tror jag blir galen snart på denna unge. Ena stunden är han den sötaste i universum o man bara svämmas över av kärlek o stolthet för att i nästa sekund bli helt sjukt vansinnig på ungen. Han lyssnar inte för ffem öre, bara skrattar och skrattar, även om man höjer rösten, blänger, ignorerar, distraherar... Det ända som har nån effekt är att ta tag i honom ordentligt, gärna "slänga" ner honom på golvet, inte så det gör ont, bara så att allvaret verkligen lyser igenom. Men då blir han istället vannsinnig o börjar gråta o skrika... Så är man på restaurang o vill undvika en sen så måste man alltså låta ungen bestämma... vilket inte funkar, därför har alla restauranger som vi besökt hört våran son hysteriskt o även tittat snett på oss eftersom vi behnadlar vår sån på det här hårdhänta sättet... suck! Tja det är ju bara 16år kvar tills han är myndig...

Fredag: Igår fredag så började vi med att åka till en stor affär, ingen lite supermarket som dem små butikerna som är mindre än Coop nära kallas utan en Hyper market, tycker det är superskönt namn :) Ja alltså en affär i samma storlek som coop forum ungefär. Där handlar vi kanske 3 gånger så mycket som Pelle gjorde på tisdagen i en supermarket och betalar lika mkt. Tja men sen så var detta mer en affär som portugiserna själva använder sig av, så man innser ju hur mkt dem höjer för turister som oss... Men alla har ju inte en bil eller vet var denna affär ligger så dem små super marketserna lär gå bra.
Sen hann vi med att äta frukost/lunch ihop innan Pelle var tvungen att åka till Villamoura för o spela sin poker turnering. Jag o barnen gick till Poolen en sväng, Jag var i barnbassäng som gick till lite över knäna och jamie blev nästan doppad hela han när vi lekte där. Kallt var det men man vänjer sig ju. Sen var det dax för middagslur och efter ett tag sov grabbarna faktiskt samtidigt så jag fick mig nog en timmes alone time :) Dem hade green day special på tyska mtv, men tyskarna är ju knäppa o ska ha allt dubbat, varför sjutton kan dem inte läsa en text precis som vi får göra!? Nejdå, dem lägger bara över en ljudremsa över intevjun med Green day så jag får höja som en tok för o kunna uppfatta engelskan, och ändå kunde jag inte hänga med i allt :( O inte nog med att dem dubbar green day, dem bryr ju sig inte ens om o göra det snyggt, en tysk tjej bara berättar rakt upp o ner över det engelska pratet vad dem säger... suck alltså!
Yes efter sovturen så leker barnen en stund men Jamie blir snabbt rastlös och även fast jag ahde bestämt mig för att äta middag på hotellet så blir det till att gå ner till först stranden och sedan en vända på stan. Kan berätta att vi bor nog på den högsta kullen i albufeira, vi har fin utsickt men med en dubbelvagn och 7 tusen miljoner trapper så är det ingen höjdare. Jag gick bilvägen som säkert är 3-4 gånger så lång... Vilket är okej nerför... men hem blev det en taxi. Trots bristen på bilstolar åt barnen. Jag bara pallade inte gå upp. Och vi överlevde, ack jag oansvariga... Lite dåligt samvete har man ju men whats done is done. O jag överlevde ett restaurang besök ensam med barnen, tror faktiskt att Jamie uppförde sig allra bäst då, bättre än något restaurangbesök då Pelle varit med. Skönt det ananrs hade jag blivit galen! Sen så hittade jag såklart en trånig o jäklig restaurang o eftersom min vagn var i vägen ville dem ah mig längst in, vilket resulterade i att folk fick gå av sina stolar o skjuta in dem både när jag kom o när jag gick... well, det gick ju :)

Lördag: Idag fick jag sovmorgon, fast båda ungarna har vaknat ett antal gånger inatt så det var mig välförtjänt. Kl nio gick vi upp, det blir tio svensk tid. Lyxigt! Pelle sov på sitt hotell i villamoura. Det hotell jag sitter på i skrivandets stund.
Så barnen o jag gick ner till poolen där Jamie plaskade o blötte ner 2 par ombyten innan han tröttnade, lite lagom tills dess att Pelle kom o hämtade oss med bilen. Båda barnen somnade i bilen så blev en lyxig lunch via mcdriven på mc donalds :P Vi ville inte väcka Jamie för tidigt så därav den lunchen. Eftersom Pelle gått vidare i turneringen igår så började han spela kl tre idag igen. Barnen o jag gick ner på hotellets egna strand där Jamie grävde och alex testade på o leka i sanden för första gången. Alex var riktigt fascinerad och lät sanden glida mellan fingrarna gång på gång, så söt! Han försökte inte ens stoppa det i munnen vilket förvånade mig. Spadarna o dem andra strandleksakerna åkte dock snabbt in i munnen om dem kom för nära honom. Jamie fick besök av två brittiska barn, till en början kastade han o den lilla flickan boll ihop men när Jamie tröttnade började flickan o hennes äldra barn leka med Jamies hink o spade o det ville inte Jamie. Han gick runt o plockade till sig sina saker o sa "Min, min, min" varpå barnen plockade åt sig fler av hans saker då han inte kunde bära allt samtidigt o jamie fortsätter o säga "Min min". Då hör jag den brittiska pojken säga "Why do you keep calling me mean, im not mean, stop calling me mean" hahaha :D Funderade på att berätta för pojken att det inte alls var vad Jamie sa, men tänkte att oavsett så borde ju meddelandet gå fram. jamie ville inte att dem skulle leka med hans grejer... Tills slut gav barnen upp då Jamie staplade leksakerna i min famn :)
Efter stranden badade jag o pojkarna tillsammans i badkaret o det var hur mysigt som helst, börjar nästan ångra att vi inte sätter in badkar i nya badrummet... Men kommer iaf få badkar i källarn.
Sen belv det room service för oss, både jag o jamie var hungriga o jag orkade inte med 2 gnälliga barn på restaurang. var inte fasligt dyrt och gott var det. Men precis efter att vi ätiti klart ringer Pelle o berättar att han tyvärr åkt ur turneringen och har tid o äta middag med oss... Men vi klär på oss o går med Pelle ut, hamnar på en italiensk restaurang som har en hel meny med bara efterätter. SÅ vi beställer in 2 otroligt shyssta efterrätter! Crepse med glass, jordgubbar och grädde för min del och glass, grädde och vilda bär till Pelle. Yummie! Men tror på allvar jag typ gått upp 3-4kg denna resan, har ätit onyttigheter och drukit läsk till varje middag.... Vi har gym på vårt hotell i albufeira men tiden har helt enkelt inte räckt till. Eller tja hade hunnit med då Pelle spelat men vad skulle jag då göra av barnen?!
Under denna tiden som jag skrivit har jag hunnit avverka schlager festivalen på tv, på en brittisk kanal med en skön brittiskt kommentator som slängde in roliga kommentarer om allt o alla.
Katastrof frö sverigen men det var som jag trot, fasän jag gillade låten. Tycker Norges var bra o värd o vinna men gillade även Malta.
Nu kom pelle tillbaka tomhänt även från extra turneringen han spelade ikväll, men det spelar ingen roll. Blir sängen nu, hög tid!

Imorgon ska vi till den plats som kallas världens ände, europas mest sydliga punkt. Det man förr trodde var världens ände, där av namnet.
Måndag ska bilen tillbaka så då blir det en sista dag i albufeira innan vi flyger hem tisdag förmiddag. Återkommer väl här på tis eller ons om jag orkar.

Hoppas ni gillade mitt längsta inlägg någonsin. kram kram

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Va gott ni verkar ha haft de! ;)

sandra sa...

oh jazg gillade det, fast tog lig tv dagar att lasa igenoml det helt ;) langtar rtilsl du kommer helm igen...