onsdag, mars 06, 2019

Ny start!

Jag kände att det nu var dags för en ny start här i bloggen, ett nytt kapitel i vårt liv har tagit sin början och därför kan också ett nytt kapitel i bloggen få börja.

Det är mycket på gång, vi har landat i Leksand efter en lång och utdragen flytt från Woking, England. Det har inte varit lätt, varesig att organisera eller känslomässigt men nu är vi här. Vi hyr tillfälligt i en semesterby så livet känns lite tillfälligt. Men de goda nyheterna är att vi i förra veckan hittade ett hus som vi nu skrivit kontrakt på. Det blev besiktigat i Måndags och med tanke på att det är ett gammalt hus så vart det ungefär som förväntat. Det behöver ett lager färg, det behöver ett nytt badrum och ventilationen behöver ses över men annars är det i bra skick. Eftersom vi hittade huset innan det kommit ut hos mäklaren och till ett lägre pris än mäklaren hade satt så känner vi oss nöjda. I maj får vi tillträde och det är egentligen då det känns som att vårt riktiga liv här börjar. Tills dess så känns det som vi är här på en lång semester, som sagt allt känns tillfälligt. Hjärnan förstår att vi är för att stanna men mitt hjärta undrar när vi ska åka hem till England. Flytten hit har varit väldigt tung känslomässigt, det är samma här, hjärna förstår varför vi flyttat (pga Brexit) men hjärtat kan inte förstå. Vi var rotade i Woking, vi hade nära och bra vänner, vi mådde bra, och nu är vi här, ensamma och har inte hunnit få så många vänner. Men det kommer bli bra, alla här är välkomnande och snälla. Barnen har börjat i skolan och har snabbt kommit in i det, det är ju inte första gången grabbarna byter skola och Mollie är så social så där är det inga problem.

Det här med skolan och vilken klass de skulle börja i har varit lite oklart eftersom de i England börjar i skolan tidigare än här och årskullarna bryts i September istället för vid årsskiftet. Så har du fyllt 4år innan första September så börjar du skolan, annars får du vänta till nästa år. Så Alex som är född i Oktober fick vänta tills han var nästan 5 medan både Jamie och Mollie var 4,5 år då de är januaribarn. Nu hade vi fått höra innan att barnen skulle få börja med sina egna årskullar här i Sverige, alltså så skulle Mollie in i förskoleklass, Alex 4an och Jamie 5an. Vi har bråkat och ifrågasatt detta mycket speciellt för Mollie som ju redan har gått 2,5 år i skolan, men pga resursbrister i 1an och 2an här så blev hon satt i förskoleklass ändå, något som hon nu finner alldeles för lätt, precis som vi väntat oss. Men vi har fått löfte om att hon ska bli utmanad och bli testad och antagligen uppflyttad i höst när de har mer resurser. Killarna som vi var ok med att de blev nedflyttade (Jamie från 7an till 5an och Alex från 5an till 4an) hade de dock flyttat upp så Alex går i 5an och Jamie i 6an. Så här långt kunskapsmässigt så är det inga problem, självklart finns det hål i deras svenska och även i historia och geografi där de lärt sig mer om det brittiska men i övriga ämnen verkar de ligga längre fram. Jamie tyckte deras Engelskalektion var skrattretande, men det kanske inte är så konstigt med tanke på att han gått 6,5 år i brittisk skola och har engelska som sitt första språk. Vi hoppas på att han kan få lite mer utmanande material men vi avvaktar lite och låter skolan själva få bedöma nivån på barnen innan vi börjar tjata.

Men på det stora hela så gillar vi Leksand, det är litet och charmigt. Hundpromenaderna längs med Siljan är magiska. Idag var det dock kallt när vi vaknade med -16 men det hann sjunka till -9 innan vi promenerade till skolan. Det är skönt att kunna gå till skolan, även fast det blir bil eller buss när vi flyttat till huset då det ligger 1 mil från skolan. Men det finns busshållplats utanför och bussarna går någorlunda regelbundet för de äldre barnen som snart nog kommer vilja klara sig själva. 

Nej nu får det vara nog för denna gång, tack för visat intresse!


1 kommentar:

Maribel sa...

Vad roligt att läsa din blogg igen. Ser fram emot nästa inlägg!